Grønne asparges

Grønne asparges plantes fra midt april til midt maj. Gerne på en varm og solrig plads i haven, da dette giver det største udbytte. Planterne plantes i ca. 15 cm dybde, med rødderne placeret vandret i løs gennemarbejdet jord. Dette gøres nemmest ved at grave en rende på ca. 40 cm bred og 20 cm dyb. Derefter løsnes jorden yderligere 25 cm længere ned. Hvis din jord er leret, anbefaler vi at jorden lettes med grus og gødet spagnum. Planterne lægges med udbredte rødder i renden og dækkes med 15 cm jord. Planteafstanden er 1 meter mellem rækkerne og 30 cm. mellem planterne.

Herefter skal de grønne asparges have ro til at gro i 2 år og etablere et kraftigt rodnet. Det 3. år kan der høstes første gang. Dette gøres fra først i maj til sidst i juni måned. De grønne asparges skud skæres lige over jorden, når de er ca. 20 cm. lange. Herefter skal planterne lov til at vokse resten af sæsonen, så de kan danne skudanlæg til næste års aspargeshøst.

Aspargesplanten knækker let lige over jorden, og det er derfor en god ide, at du binder den op. Det gør du nemt ved at sætte nogle pinde op og binde dem op med snor. Når de gamle aspargesplanter er visnet i efteråret, bør du fjerne løvet fra dem.

Asparges skal kun gødes moderat og ynder kalkholdig jord med en pH-værdi på 7,5.

Grønne asparges

Hvide asparges

Hvide asparges plantes fra midt april til midt maj. Gerne på en varm og solrig plads i haven, da dette giver det største udbytte. Planterne plantes i ca. 15 cm dybde, med rødderne placeret vandret i løs gennemarbejdet jord. Dette gøres nemmest ved at grave en rende på ca. 40 cm bred og 20 cm dyb. Derefter løsnes jorden yderligere 25 cm længere ned. Hvis din jord er leret, anbefaler vi at jorden lettes med grus og gødet spagnum. Planterne lægges med udbredte rødder i renden og dækkes med 15 cm jord. Planteafstanden er 1 meter mellem rækkerne og 30 cm. mellem planterne.

Herefter skal de hvide asparges have ro til at gro i 2 år og etablere et kraftigt rodnet. Det 3. år kan der høstes første gang. Dette gøres fra først i maj til sidst i juni måned.  Ved dyrkning af hvide asparges, skal du hyppe jord op omkring dem i takt med, at de vokser. Ligesom du gør med kartofler. Du ender typisk med en jordvold, der er 30 cm høj og 70 cm bred. Hvis du vil dyrke hvide asparges, er det derfor vigtigt, at du har et bed, der er stort nok til det.

Hvide asparges høster du med et særligt aspargesjern, som du stikker ned i den jord, som du har hyppet op omkring dem. Stik aspargesjernet ned i sandet, skær aspargesstænglen over, og hiv så aspargesen op af jorden. Herefter jævnes jorden straks forsigtigt ud igen, og planterne fortsætter væksten ligesom de grønne asparges, så du kan fortsætte dyrkningen år efter år.

Asparges skal kun gødes moderat og ynder kalkholdig jord med en pH-værdi på 7,5.

Kunne du tænke dig at lære mere om asparges, så kan du læse 'Sætning af asparges'

God fornøjelse!