Vejledning Rabarber - Plantning og pasning

Rabarber i haven

Rabarber er sunde og kan let ’strækkes’ og bruges hen over hele året:

Som de fleste andre stauder er rabarberne visnet helt ned om vinteren, men knolden i jordoverfladen er fuld af energi, og ved at dække omkring rabarberne med en drivningsklokke, eller lign. og deromkring opbygning af isolerende halm og kompost, som samler varmen omkring knolden, og den vil allerede begynde at vokse, når dagene begynder at blive længere, fra kort efter nytår hvis den placeres under klokke og isoleres så planten holdes lunere, mens den ’drives mørkt’.

Når stænglerne har vokset sig store nok til at nå toppen af klokken, fjerner man klokken, høster ca. 1/3 af stænglerne og lader planterne vokser videre under normale lysforhold.

Her ses hvordan rabarberstænglerne kommer til at se ud ved brug af terracotta-klokker. De er næsten helt selvlysende i farverne og de er lækre, sprøde, lange og tynde, og derfor lette at anvende. Køb terracotta-klokker til drivning HER

Se mere om egenskaber for rabarbersorterne her, inden det afgøres om det skal være en stor eller lille klokke (alt efter om det er en kraftigt eller mere svagtvoksende sort, man skal drive: Rabarber, oversigt

    

Man kan også placere et mini-drivhus til formålet, over hver plante (Drives lyst).

De korteste og mere kraftfulde stængler fås ved drivning lyst, under minidrivhus eller lign. men det betyder også at de ikke man drives helt så tidligt, som de kan i mørke, hvor varmen bedre kan samles og holdes, så der kan produceres en mere kraftig vækst.

Det er vigtigt at vælge rabarbersort efter, hvad man skal bruge den til. Blandt de bedste sorter til drivning er Timperley Early, Victoria og Elmsfeuer.

Man skal ikke tænke på bestøvning og insekter, og én plante yder ofte ret stabilt, når først den er kommet godt i vækst. Planter på ca. 25-30 år, kan sagtens yde fint, alt efter placering og sort, hvis man er flittig til at give dem frisk næring i form af f.eks. kojord, kompost og lign.

Vil man have rabarber til eget forbrug, hele året, kan man med fordel vælge 5 sorter med forskellig modningstid, hvoraf én også er en remonterende sort– så er der lidt til at bage og sylte af på alle årstider, hvis man fryser ned. De mest velegnede til nedfrysning er Elmsfeuer, Canada Red, Valentine og Svendborg.

Læs om rabarbers mange anvendelsesmuligheder lige her. 

Tips til plantning og pasning:

  • Der kan plantes hele året, nemmest om efteråret og tidligt i foråret, bare man kan grave normalt.
  • En plante optager ca. 0,5- 1 kvm, når den er fuldt udvokset, an på sortens vækstform og kraftighed, og de bør ikke plantes for tæt.  Rabarber kan i de kraftigst voksende sorter blive op til halvanden meter høje på en god og velgødet vokseplads.
  • Sæt gerne potten/klumpen med rabarberroden i en spand vand i ca. 15-30 min, før man planter den, hvis det er lunt og tørt. Så er planten bedre beskyttet imod udtørring imellem vandingerne, fra starten.
  • De skal plantes så dybt, at hjerteskuddet, hvorfra ny vækst udspringer, lige præcis bliver dækket af jorden. Undgå skadedyr og sygdomme, ved at placere dine rabarber solrigt. De trives i normal, god og næringsrig jord, evt. iblandet kojord. De trives ikke ikke i meget fugtig og sur jord, hvor sygdom og råd i rødderne let kan forekomme.
  • Læg årligt et nyt lag kompost eller kojord omkring hver plante, som kan tilføre yderligere næring, så opnår du det bedste resultat.
  • Der skal den vandes rigeligt lige efter plantningen, og ugentligt hele den første sommer, indtil rabarberen har forgrenet sine rødder godt og derved selv kan forsyne sig med vand.

Høst:

De første vækstår skal planten have ro til at etablere sig på den nye vokseplads. Derfor må der ikke høstes af den nye plante, det 1. år efter plantning.

Pluk forsigtigt de næste par år og giv planten vand i tørre perioder, og tilstrækkeligt med næring om foråret og evt. kalk om efteråret. Det er vigtigt at få gødet rabarber hvert forår, inden de nye skud for alvor kommer frem. Vi anbefaler en organisk universal gødning og kojord for at sikre optimal vækst.

An på sorten kan man høste, ved almindelig frilandsdyrkning, fra ca. april-maj og frem til efterårets start. De helt sene sorter helt frem til slutningen af september/starten af oktober.

Rabarber høstes ved at trække stænglen af knolden. Når stænglerne løbende trækkes af, så der tyndes ud i dem, kommer der hele tiden nye, friske stængler. Man må aldrig høste alle stængler, helst max. 1/3 af stilkene ad gangen, også på ældre planter. De nye, tynde og rødlige skud er mest smagfulde, mens de kraftigere, tykke og blege stængler skal fjernes, da de ellers let skygger for lyset til de nye skud. Brug dem evt. til buketter eller læg dem direkte i kompostbunken.

Der kommer ind imellem en stor blomsterstængel op i løbet af sommeren, og den tager næring fra planten, så den kan man med fordel skære af tidligst muligt, så planten ikke bruger en masse energi på at udvikle den.

Lave sorter af rabarber er også flotte som bunddækkeplanter. Men en lille ulempe ved de tidlige rabarbersorter er, at de visner hurtigt ned, når de er færdige med at yde. De tidligste sorter skal man ikke høste af efter midsommer, og de sene visner fra sidst på sommeren, og det kan derfor være nødvendigt at luge lidt, i løbet af efteråret. Man kan således ikke kan bruge dem til at skygge f.eks. skvalderkål væk, men urteagtigt ukrudt vil ikke kunne hamle op med rabarberne.

Virus er sjælden, men får man virus i sine rabarber, bør man starte med nye planter, et andet sted i haven, hvor der ikke har været rabarber i de seneste år.

God fornøjelse.