Din guide til pottestørrelser på vores planter

Pottestørelsen på planternes plastik-urtepotter følger med planten og de kommer i mange størrelser og farver samt forskellige former, an på plantens alder, type, skoling og rodens naturlige form, hos den aktuelle art, man køber. 

Vi beskriver oftest potternes størrelse med et antal liter. Dette ses typisk i den mere detaljerede beskrivelse af planterne i webshoppen, for de enkelte planter, i den aktuelle størrelse.

Iblandt udvalget af de runde potter er mange forskellige højder og bredder i handlen, men her er et udvalg af mål på de mest gængse anvendte størrelser:

 

Største, fra venstre side, øverste række: 75 liter, derefter 65 l. og 30 l. og 20 l.

Fra venstre side, nederste række:  15 liter, derefter 10 l. 7,5 l. 5 l. 4 l. 3 l. 2 l. og 1,5 liter, slutter i højre side med 0,4 liter som er den mindste standardpottestr. for salgsplanter, i daglig tale kaldet 9 cm potte, som er = Ø af det udvendige mål, i toppen af potten.

Det er tilfældigt at alle de runde potter er sorte og de firkantede, foto herunder, varierer i farven. Tidligere var nærmest alle de anvendte plastpotter i plantehandlen sorte som standard, men efterhånden som en større andel af plast til potterne stammer fra genbrug, bliver de mere varierede i farven, som ses på fotoet af de firkantede potter herunder. Det har naturligvis en positiv indflydelse på miljøet men en begrænset indflydelse på selve farven på potterne, at der anvendes genbrugsplast.

Iblandt udvalget af de firkantede potter er også mange forskellige højder og bredder i handlen, men her er et udvalg af de størrelser, vi oftest har planterne i:

Største, fra venstre side i rækken: 6,5 liter, derefter 6 l. og 3 l. og 2 l, derefter 2 liter i en mere høj, smal form, og slutter i højre side med 0,75 liter som er den mindste firkantede standardpottestr. for salgsplanter, bla. Oftest anvendt til stauderne, og også kaldet en 9 cm potte, men her er potten 9 cm på hver side i toppen af potten, samt højden på 10 cm:

Den mindste, firkantede 9 cm potte, kan dermed indeholde næsten dobbelt så rodvolumen i forhold til den runde 9 cm pottes volumen. -Uden at den tager mere plads i transport og produktion. På denne vis er de firkantede potter lidt ’grønnere’ at anvende i praksis, og planten har generelt de bedste forudsætninger for at klare sig godt og kan udvikle en større rod, samt holde længere på fugten og næringen imellem vandingerne.

’Grønnere’ brug af emballage og genbrug af plastmaterialer:

Der er ingen retur-ordning eller lign. for plast-urtepotterne i plantehandlen. Vi anbefaler at man afleverer sine urtepotter fra de købte planter på genbrugsstationen, når man er færdig med at bruge dem. Plastik-urtepotter sorteres som hård plast.

 

Der bliver i disse år en større andel af plastpotter i forskellige nuancer af grå farver, i takt med at mange af potterne er lavet af genbrugsplast.

 

Internt i branchen har vi pantordninger på andre emballager, bl.a. af plast, og materialer vi anvender til transport, som sikrer at de genbruges og genanvendes hvis de går i stykker.

 

Leverancer leveres oftest uden yderligere emballage:

 

I forbindelse med levering af planterne med vores egne biler, som vi oftest gør når muligt, forsøger vi i videst muligt omfang at undlade at bruge en masse emballage. 

 

Vi genbruger al plastemballage, så vidt muligt, når vi selv leverer varer ud. Derfor kan man se at vi stiller planterne løst, uden at der følger en kasse eller lignende med, og idet pap generelt ikke holder godt nok til haveplanternes fugt og snavs, og plast oftest ikke er nødvendigt at bruge som emballage ud over selve plast-urtepotterne, er det den løsning der oftest bruges.

 

Der kan naturligvis være undtagelser, men forvent ikke at vores leverancer kommer emballeret mere end højst nødvendigt, da det ikke er optimalt eller nødvendigt for planterne.