Dyrkning af tomater

Der er ikke meget, som der er mere lækkert end egne tomater direkte fra drivhuset. Er du i tvivl om, hvordan du bedst planter dine tomater? Så læs med her.

 

Plantning af tomater:

Plant dine tomater i april-maj i let skygge. Vi anbefaler at plante tomaten, så potteklumpen er i samme niveau som jordoverfladen, måske lidt dybere. Pas meget på ikke at beskadige de sarte rødder, da det kan sætte plantens udvikling væsentligt tilbage.

 

Vanding og gødning af tomater:

Det er vigtigt at tomaterne ikke kommer til at hænge med bladene pga. vandmangel. De må dog heller ikke soppe i vand. En vis udtørring er sundt for planten, da der kommer ilt i klumpen, så rødderne kan ånde. Vi anbefaler at vande med gødningsvand.

 

Opbinding af tomatplanter:

Bind dine tomatplanter op med snor. Lav et øje som fæstnes omkring stænglen under et bladhjørne. Sørg for at lave øjet stort, så det ikke snærer om planten. Snorren snørres et par gange om planten og bindes fast oppe i drivhusets tag. Vær opmærksom på at der måske også skal bruges en tomatspiralstav eller en bambuspind for at give ekstra støtte.

 

Beskæring af tomater:

Alle sideskud der kommer i bladhjørnerne, skal fjernes, så snart de er store nok til, at man kan få fat i dem. Busk- stue- og cherrytomater beskæres ikke.

 

Pasning af tomatplanter:

Det er bedst at lufttemperaturen i vækstperioden holdes omkring 25 grader om dagen og 16 grader om natten. Det kan være svært i et koldhus, men kom så tæt på som muligt. Jordtemperaturen skal helst holdes på min. 15 grader og ikke højere end 25 grader. Hvis den bliver lavere går plantens vækst i stå.

 

Bestøvning af tomater:

Selv om tomater er selvbestøvende, er det en god ide, at give en hjælpende hånd. Ryst selve blomsterklassen en gang hver dag. På den måde hjælper du med at overføre pollen fra pollenknop til støvfanget.

 

Høst, frugt og smag:

Jo flere frø der er inde i tomatfrugten, jo større bliver den og jo bedre smager den. Frugter uden frø bliver små, tørre og smagsløse. Derudover modnes frugter med få frøkerner langsommere end dem med mange.

Høstning skal først ske, når frugten er gennemmodnet, da der strømmer smagsstoffer ud til dem hele tiden. De er gennemmodnet, når de selv falder af planten.

Der er mange forskellige tomater med vidt forskellige størrelser, former og smag. Prøv dig frem og find ud af, hvilke tomater der passer til dig.

 

Sygdomme og skadedyr i tomater

Mellus (hvide fluer): Lusene lægger æg ind i bladene fra undersiden. Du kan se det som små forhøjninger. Efter omkring 3 uger med sommertemperatur udvikles en mellus med vinger, som straks kan lægge æg. Angrebene kan behandles med insektsæbe eller andre bekæmpelsesmidler. Man kan også vælge at bruge biologisk bekæmpelse (snyltehvepse).

Grønnakkede frugter (omkring stilken kommer et grønt rundt parti): Årsagen er, at frugterne er blevet udsat for direkte solstråling, hvor frugtkødet er blevet opvarmet til over 30 grader. Husk derfor at sørge for skygge i tide. Det kan du gøre ved at lade dem stå i skygge af f.eks. agurk og melon eller ved brug af skyggenet eller skyggekridtpulver.