Vejledning til frugttræer
Vejledning til frugttræer

Kæmpe udvalg af frugttræer, frugtbuske og nødder

Blandt vores frugt, bær og nødder har vi især et kæmpe udvalg af frugtræer. Både billige og lidt dyrere. Vi har alle de klassiske sorter indenfor æbletræer, blommetræer, pæretræer og kirsebærtræer, men har selvfølgelig også et rigt udvalg af andre slags. Du kan bl.a. finde kiwi, blåbær, vindrue, brombær, boysenbær, taybær, fersken, sødmandel, pistacie, granatæble, solbær, hindbær, figen, hassel, valnød, stikkelsbær, aronia, havtorn m.fl. Så ligemeget om du leder efter en af de mere almindelige frugtræer/frugtbuske eller de mere sjældne og eksotiske, så kan du være sikker på at vi har det på Jespers Planteskole. 

Sådan plantes frugttræer:

Af frugttræer har vi især et kæmpe udvalg af æble- og pæretræer, men også af blommer og kirsebær og mange andre frugttræer. Både billige/mindre størrelser og i mange tilfælde også større, lidt dyrere størrelser. Både de klassiske sorter, men selvfølgelig også et rigt udvalg af de mere specielle slags.

Planlægning, plantning, pasning og pleje af frugttræer:

Før plantningen:

  • De fleste frugttræer, frugtbuske og nødder, skal helst placeres et sted med megen sol, for at frugten kan modnes. 
  • Vær opmærksom på jordens evne til at dræne på plantelokaliteten: Der må ikke ’stå vand’, som ikke kan komme væk i vinterperioden, det er med til at sinke eller ødelægge rodudviklingen. Undersøg evt. ved tvivl, ved at grave hullet dybt nok til at sikre at der ikke er noget der hindrer dræning af jorden, (gerne min. 70-80 cm) især hvis man skal plante på steder som ligger lavere, eller har meget hård/tung jord, ved at fylde 10 liter vand i hullet og se hvor længe det tager at komme væk. Det skal være trukket væk indenfor ca. ½-1 time, ellers må man vurdere om der er årsag til at etablere dræn.
  • Sæt planten med potte i en spand vand i ca 15. min. Potteklumpen skal være gennemvædet.
  • Grav et godt stort hul (min. 40 x 40 x 40 cm til et alm. frugttræ i standardstørrelse i 4-7,5 liter potte. I bland Kojord svarende til 1/3 af plantehullet.

Under plantningen:

Efter plantningen:

  • Vand rigeligt de første 2-3 uger efter plantningen. Bliver der tørt eller ret varmt og solrigt umiddelbart efter udplantning, skal man regne med at vande godt, gerne med vandingspose: Vandingspose. ca. 1-2 gange ugentligt, indtil der er normal nedbør og træerne er kommet i vækst. (Vandingsposen monteres på en opbindingsstolpe der er ved træet efter plantning og fyldes ugentligt, såfremt der ikke er tilstrækkeligt nedbør i perioden. Der kan skiftes pæl fra vanding til vanding.)
  • Husk at tjekke og løsne opbinding på dine træer både forår og efterår, hvert år, indtil stolpen kan fjernes helt, typisk efter 2-3 år.

 

 

Skal frugttræer bestøves?

  • Det vigtigste for frugtbærende planter er bestøvning. Nogle er selvbestøvende og behøver ingen hjælp. Andre kræver simpelthen bestøvning fra en anden sort indenfor samme frugtart. F.eks. æbler bestøver andre sorter af æble, pærer bestøver pærer, osv. Er du i tvivl om bestøvning kan vi selvfølgelig vejlede dig. 

Se bestøvningsoversigt for æbler her 

se bestøvningsoversigt for pærer her 

Se bestøvningsoversigt for Blommer her

Se bestøvningsoversigt for Kirsebær her

 

Hvordan passer jeg mit frugttræ?

  • Sørg for at græs og ukrudt fjernes fra dine frugttræer og buske.
  • Især når der plantes tæt på andre planter/hæk eller store, veletablerede træer, vil nye planter have behov for vanding ind imellem i de første 2-3 år. Vær også opmærksom på vinter/tidligt forår. Almindelige løvfældende træer som disse kan udtørre, hvis der er tørke om vinteren eller i det tidlige forår, og det er svært at se. Selvom fordampningen er meget lavere på denne årstid, trækker de en del vand op, i forberedelsen på ny årstilvækst. Også senere kan man risikere at det er nødvendigt at supplere med vanding i tørre perioder. Vent endelig ikke til planterne udviser tegn på mangel/hænger, (så er der allerede sket skade) så tag det i opløbet og få vandet, når det har været tørt i en længere periode.
  • Gød med en organisk universal gødning hvert forår. Disse træer gødes bedst fra ca. medio april, når først de er vokset fast på voksepladsen, men ikke i år. Man kan i de kommende år med fordel dele årsdosis over i flere portioner, og give det imellem april og August, så det er optaget inden september starter. (Se altid den aktuelle doseringsvejledning på posen, det varierer meget fra en type og mærke, til et andet…)

Hvordan beskæres frugttræer?

  • Vi anbefaler at man beskærer frugttræer og buske for at opnå en bedre frugtsætning, samt at de ikke bliver for store. Se vores store udvalg af beskæringsværktøjer her
  • Generelt skal der beskæres således at der kommer lys og luft til frugten.
    Æbler og pære kan beskæres hele året, bortset fra når de blomster.
    Blommer, kirsebær, stenfrugter generelt, beskæres så lidt som muligt og bedst lige efter høst, og bedst i tørt vejr. Der bør aldrig beskæres så meget, at der ikke er blade tilbage på grenene. 

Hvordan undgår jeg orm i frugterne?

Se mere om:

  • Sydfrugter som Fersken, nektarin, abrikos og mandel og figen HER. 
  • Vindruer, og andre slyngplanter med frugt, som kiwi, passionsfrugt og granatæble 
  • Blåbær HER
  • Hassel HER

Derudover har vi f.eks. også Valnødder, Surbær/aronia, Havtorn, Majbær m.fl. Så lige meget om du leder efter en af de mere almindelige frugttræer/frugtbuske eller de mere sjældne og eksotiske, så kan du være sikker på at vi har eller får det på Jespers Planteskole.

God fornøjelse.