- Vejledning
- Vejledning frugt, bær og nødder
- Vejledning hæk
- VEJLEDNING PÆONER
- Vejledning bunddækkende planter
- Vejledning buske
- Vejledning stedsegrøn
- Vejledning roser
- Vejledning slyngplanter
- Vejledning stueplanter
- Vejledning kartoffeldyrkning
- Vejledning krydderurter
- Vejledning stauder
- Vejledning surbundsplanter
- Vejledning træer
- Vejledning jordbaerplanter
- Vejledning vandplanter
- Laeggevejledning-OPUS mix
- Vejledning tomater
- Vejledning til Hortensia
- Vejledning blåbær
- Vejledning til opbinding af træer
- Vejledning til sydfrugter i haven
- Vejledning rabarber
- Vejledning til pottestørelser
Vejledning krydderurter
Hvordan skal du dyrke og passe dine krydderurter?
Krydderurter er meget forskellige. Nogle krydderurter er flerårige eksempelvis salvie (Salvia officinalis), Anisisop (Agastache foeniculum), purløg (Allium schoenoprasum), timian (Thymus vulgaris), citronmelisse (Melisse officinalis), mynte (Mentha), oregano (Oreganum vulgare), persille (Petroselinum), og Fransk esdragon (Artemesia dracunculus) kan alle klare vinteren. Krydderurter som koriander (Coriandrum sativum), kørvel (Anthriscus cerefolium), dild (Anethum gravolens) og basilikum (Ocimum basilicum) er et-årige. De skal derfor aldrig plantes før risikoen for nattefrost er væk. Man kan dog vælge at sætte dem til forspiring indendøre, for derefter at sætte dem ud senere.
Hvor skal krydderurter plantes?
Som udganspunkt bestemmer du selv, om du vil placere dine krydderurter indenfor eller udenfor, og om det skal være i krukker eller bede. Men når det er sagt, så er det vigtigt at fremhæve at visse sorter har særlige krav som vi anbefaler, at du overholder for optimalt udnyttelse af din krydderurt. Det er altid en god ide at huske, at krydderurter gerne vil have sollys, læ for vinden samt jævnligt vand. Vælg en placering nær huset, således de er nemme at høste til maden.
Når du har fået plantet dine krydderurter, og det er tid til at høste frugterne af dit arbejde, så behøver du ikke være bange for at plukke for mange krydderier. Det er heldigvis sådan, at hvis du plukker mange blade, så vil planten automatisk også producere mange nye skud. Skulle det ske at sommeren snart er ovre, men du stadigvæk har masser af gode blade tilbage på dine krydderurter, så husk at de fleste sorter godt kan tåle at blive nedfrosset eller tørret. Så hvis du ikke har fået brugt dine krydderurter i din madlavning, så behøver de ikke gå til spilde.
Brug af krydderurter i maden
Friske, nyplukkede eller tørrede krydderurter giver virkelig smag og kan pifte ethvert måltid op. Krydderurter kan bruges på mange måder, og hvilken du vælger er helt op til dig og dine smagsløg. Mulighederne er uendelige. En fordel ved anvendelsen af krydderurter i maden er, at de faktisk tilfører sunde vitaminer og mineraler til maden. Du kan selvfølgelig bare rende ned i supermarkedet og købe dine krydderurter der, men på den lange bane så er der bestemt penge at spare ved at dyrke dine egne. Det er en stor glæde og tilfredsstillelse at dyrke og høste sine egne råvarer. Desuden, så er friske krydderurter selvfølgelig også altid bedre i smagen end dem du kan finde i supermarkedet.