Vejledning pæoner

Udplantning og pasning af pæoner

Staude pæoner (Bonderoser og Silkepæoner)

Kendetegn: visner helt væk hvert efterår

Bonderose (Paeonia officinalis)
Kendetegn: højde ca. 60 cm, matte og grønne blade, blomstringstid maj-juni.

Silkepæon (Paeonia lactiflora)
Kendetegn: højde ca. 80-90 cm, rødlige skudstængler om foråret, blomstringstid juni-juli, ofte duftende blomster, stor variation i farve og blomsterform.

 Bonderose 'Rosea Plena'   

Patio pæoner (Paeonia Patio)

Er et nyt skud på stammen. En lav og kompakt voksende pæon, som derfor er velegnet til krukker. Den fungerer også godt i haven, hvor man har lidt mindre plads. De behøver ikke opbinding.

Træpæon (Paeonia suffruticosa)

Halvbusk – forgrening over jorden, højde ca. 1-1,5m høj, blomstringstid juni-juli, stor variation i farve og blomsterform.

Jordbund til Pæoner

Det er vigtigt at jorden er porøs, veldrænet og næringsrig. En kompost blandet og let kalkholdig – gerne veldrænet lerjord er ideelt. Undgå stående vand, læg evt. et gruslag i bunden af et stort plantehul. Vi anbefaler dig at plante i en blanding af alm. jord og komposteret kojord.

Placering af Pæoner 

Solrigt til halvskygge. Det optimale for at få flest blomster er 5 timers sol dagligt. Gerne luftigt, men ikke stærk vind udsat.

Gødning af Pæoner

Gød om foråret med en natur gødning og lidt kalk

Plantning af Pæoner

Du kan plante pæoner hele året, også i de koldere måneder, så længe der ikke er frost i jorden, og du kan grave i jorden. Det er oftest bedst at plante om efteråret, da jorden er fugtig og planten er gået i vinterdvale og derfor bruger kræfterne på at etablere sig i stedet for at skabe blomster.

Plantning af staudepæon (Bonderoser og Silkepæon):

For at få staudepæoner til at blomstre, må de ikke plantes for dybt – max 2-3 cm jord over knolden eller samme dybde som den står i den indkøbte potte. (se illustration)

 

Plantning af Træpæoner:

Træpæoner er oftest podet på en silkepæon rod og skal derfor plantes med podestedet 10 cm dybere, således at der kan dannes rodnet på selve træpæonen. (se illustration)

Efteråret er generelt en god plantetid for Pæoner.

Opbinding af Pæoner

Brug Peacock staudeholder / Plantestøtte eller Peacock staudeholder / Plantestøtte, Buet for at støtte de flotte tunge blomsterhoveder.

Nedklipning af Pæoner

Nedklipning af pæoner skal ske i efteråret, dette gøres for at undgå pæon gråskimmel. Fjern alt afklip og visne blade, smid det ikke i komposten pga. smittefare.

Skadedyr i Pæoner

Der forekommer sjældent skadedyr i Pæoner, men myrer kan forekomme, de går efter den søde saft fra knopperne, men skader ikke.

Flytning af Pæoner

Pæoner kan sagtens flyttes, dette gøres bedst om efteråret, husk dog stadig på plantedybden på de max 2-3 cm (staudepæoner). 
Undgå at plante pæoner, hvor der har stået pæoner før.
Herefter må der forventes lidt tålmodighed, der kan nemlig gå nogle år inden blomstringen kommer.

Pæoner i krukker

Pæoner kan trives i rummelige krukker, dog kun en 4-6 år, husk en god jord til krukkerdræn og Gødningskugler - herefter kan de plantes i havejord. Især de nye Patio pæoner er gode i krukker.