Vejledning roser

Tips til roser

Vi står altid klar med professionel rådgivning omkring roser, hvor og hvordan de skal plantes eller hvordan de skal beskæres. Herunder, eller inde på vores blog, kan du læse vores beskæringsguide til roser. Vores roser er af højeste kvalitet og med vores professionelle vejledning sikrer du dig at dine fantastiske roser bliver rigtblomstrende.

 

Hvordan klipper man roser?

Brug først og fremmest en god og skarp saks. Find vores udvalg af sakse her.

Hvornår skal roser beskæres?

Beskæring af roser foretages midt i april, når den værste frost er over. Er der efterfølgende frost/nattefrost, dæk de nyklippede roser med grene eller fiberdug.

Beskæring af roser: 
1. Lige meget hvilken type rosenbusk du har, skal du altid sørge for at skære døde og sygdomsramte (plettede) grene af. 
2. Er der beskadigede og knækkede grene skal disse beskæres tilbage til friskt ved.
3. Vokser nogle af grenene tværs/indad, fjernes disse også. Klip ved et udadvendt skud.
4. Vildskud rives eller klippes af så tæt på roden som muligt.


Hvordan beskærer man de forskellige roser?

Bunddækkende roser - Skal kun studses let, men altid ned til friskt ved. Du kan med fordel udtynde de ældste og tykkeste grene. 
Bedroser (storblomstrende-, buket- og flower circusroser) - skal klippes ned til 10-20 cm over jordens overflade.
Buskroser, historiske roser og renaissance roser – Kræver kun en let beskærinng
Klatre- og slyngroser – Kræver ikke en egentlig tilbagebeskæring, men fjern tørre og døde grene. For at fremme nyvækst og frodighed fra bunden, fjernes de ældste grene fra basis af planten. 
Roser på stamme - Rosensorter med små blomster skal beskæres ned til en grenlængde på 15—20 cm. Roser med store blomsterhoveder skal derimod skæres helt ned til 10 cm grenlængde.

Hvilken jord skal roser plantes i?

For at sikre optimale vækstbetingelser for dine roser, er det vigtigt at du placerer dem i en god næringsrig jord. Vi anbefaler at du blander Rosenjord, der er tilpasset rosernes behov, med din egen havejord. Rosenjord anbefales også som jordforbedring, hvor rosenjorden lægges ud som et lag i det etablerede rosenbed.


Hvordan planter man roser?

Roser - inden plantningen:
-Sæt planten med potte i en spand vand i ca.15. min. Potteklumpen skal være gennemvædet.
-Grav et godt stort hul hvor jorden løsnes. Ibland Rosenjord. Du skal bruge 10 liter Rosenjord pr plantehul.
-Fjern plastpotten.
-Sæt planten i planten i plantehullet, således at podestedet kommer 5-10 cm under jordoverfladen. (Se illustration 1 og 2) BEMÆRK at andre regler gælder for Rosa Rugosa, se nedenfor.
-Tryk let til.
-Vand godt.

  

Plante dybde for Rosa Rugosa - hybrider:

  

Hybriderne skal plantes med okuleringsstedet OVER jorden:

Rosa Rugosa - hybrid skal IKKE plantes efter de alm. forskrifter for plantning af roser, hvor podestedet (der, hvor øjet er okuleret på grundstammen) plantes 5-10 cm under jorden. Hvis man planter med okuleringsstedet mindst 5 centimeter under jordoverfladen, laver den udløbere! På de dele af grenene, som bliver dækket af jorden sidder der vækstknopper, som sætter skud og da de sidder under jorden, bliver det til udløbere. Derfor skal man som tegningen illustrerer plante med okuleringsstedet over jordoverfladen, så har man ikke det problem - så bliver vækstknopperne til grene. Rosa rugosa - hybriderne er så robuste planter, at de godt kan klare, at okuleringsstedet sidder over jorden. 

Roser - efter plantningen:
-Vand rigeligt de første 2-3 uger efter plantningen.
-Husk efterfølgende at vande i tørre perioder i planternes etableringsfase dvs. de første 2 år.

 Her i videoen ser du hvordan du planter barrods roser. 

Hvilken gødning til roser?

Vand og gødning skal der til for at få flotte og blomsterrige roser. Vi anbefaler at bruge en organisk rosengødning, der har den rette næringssammensætning, den frigives langsomt og svider ikke planten.

Hvor ofte skal roser gødes?
Start med at gøde 1. gang sidst i marts (ca.1 spsk organisk rosengødning pr rose).
Herefter skal roserne have gødning en gang i måneden til og med 1. august, ud fra anbefalingen lidt men tit. Du kan huske det på, at hver gang du får løn, til hver den første, skal roserne have gødning fra april til og med 1. august.

Se hele vores udvalg af roser her