Vejledning stedsegrøn

Hvad er stedsegrønne planter?

Planter der bevarer sine blade eller nåle om vinteren er stedsegrønne planter.  Der findes en kæmpe variation. Små tætte nåle eller lange bløde fyrnåle, store blanke blade eller tornede. Grøn er ikke bare grøn, der findes et væld af nuancer. Stedsegrønne planter er ideelle til at give liv, kolorit og farve til en ellers kedelig vinterhave, hvor der ikke er mange andre farver. De kan bruges som baggrundsplante, stå alene – solitært, som smuk overstander eller formklippet som en fantastisk skulptur. Der er arter, der fungerer som gode bunddækkende planter og andre anvendes som hækplanter, hvor de med en tæt og kompakt vækstform kan skjule en evt. grim udsigt eller for at give lidt privatliv.

Hvilken type jord kræver stedsegrønne?

De fleste stedsegrønne planter trives i en neutral til let sur jord, hvilket er helt normalt for de fleste havejorde. Jorden skal være næringsrig og veldrænet. Dvs de bryder sig ikke om, at der er stående vand i længere perioder. Desuden er det vigtig at være opmærksom på sol, skygge og vindforhold.

Selvom stedsegrønne generelt er nemme at passe og vedligeholde, så er der visse sorter som er velkendte for at være særdeles nemme, skulle man søge netop dette kan vi anbefale bl.a. buksbom, cypres, krybende dværgmispel, enebær, kristtorn, krybende benved, laurbærkirsebær, almindelig taks og vedbend.

 

Beskæring, gødning og plantning

Hvordan planter jeg stedsegrønne?

Når du skal plante en stedsegrøn plante, er der flere ting du skal huske: 

Inden plantningen:

Efter plantningen:

  • Vand rigeligt de første 2-3 uger efter plantningen.
  • Husk efterfølgende at vande i tørre perioder i planternes etableringsfase dvs. de første 2 år.
  • Husk at tjekke og løsne opbinding på dine træer hvert år, indtil stolpen kan fjernes helt.

Hvordan gøder jeg mine stedsegrønne planter?

Gød dine stedsegrønne planter om foråret, med en organisk universal havegødning. Produktet omsættes langsomt og den svider ikke planterne.

Hvornår beskærer man stedsegrønne?

Det bedste tidspunkt for beskæring af stedsegrønne planter er som en tommelfingerregel omkring juni måned. For at holde planterne i facon, er det vigtig med en beskæring. Fyrtræer kan ikke bryde fra gammelt ved, derfor er det vigtigt kun at knibe de nye skud/lysene. Nogle stedsegrønne sorter tåler kraftigere beskæring end andre, bl.a. taks og buksbom kan begge beskæres kraftigt. En opstamning af f.eks gamle og store træer og buske, kan ofte give en meget flot og spændende udtryk fremfor at fælde .