Vejledning surbundsplanter

Hvor skal surbundsplanter placeres?

Surbundsplanter skal naturligvis placeres i jord der er sur. Jordens surhedsværdi måles på ph-skalaen der går fra 1-14, hvor 7 repræsenterer neutral jord. Dvs. at alt under 7 i teorien er sur jord mens alt over 7 er basisk jord. I forhold til surbundsplanter, så skal man dog ned på under 5,5 i PH før det betragtes som egnet for surbundsplanter. Det nemmeste for dig, som haveejer, er blot at købe ugødet spagnum, der er specifik egnet til surbundsplanter, da de fleste haver ikke naturligt har så surt havejord.

Hvordan planter man surbundsplanter?

Til rhododendron og azalea skal du huske at købe grov spagnum. Vær opmærksom på at spagnum ofte er meget tørt. Det skal derfor gennemvandes før du planter surbundsplanten i jordet. Når du skal plante din surbundsplante, kan du tage udgangspunkt i huskereglen om, at planten ikke må stå dybere end størrelsen på potten. Så du skal kun lige dække potteklumpen. 
Desuden er surbunds spagnun helt uden næring, derfor skal du gøde med en organisk surbundsgødning når du planter nye surbundsplanter. Brug dobbelt dosis i fht anbefalingen på posen 1. gang.

  • Skal du anlægge et helt surbundsbed graver du ud og erstatter havejorden med surbunds spagnum. 
  • Skal du plante en enkel surbundsplante graver du et hul der er 2,5 gange så stort som potten og fylder det med surbunds spagnum. 
  • Sæt planten med potte i en spand vand i ca 15. min. Potteklumpen skal være gennemvædet.
  • Fjern plastpotten.
  • Sæt planten i plantehullet i samme dybde som den er i potten.
  • Tryk let til.
  • Vand godt.

Efter plantningen:

  • Planter, der står i sur jord, skal ALTID have nok med vand. Tørrer de ud, dør de. Den svære balance er dog, at for meget vand også kan dræbe planten, som for lidt vand. Så selvom surbundsplanter kræver vand, så er det meget vigtigt ikke at overvande, så planterne står under vand. Under længere perioder uden vand fra naturens side, er det vigtigt, at du øger vandingsniveauet - Vand er essentielt for plantens vækst.

 

Hvordan beskærer man surbundsplanter?

Rhododendon og azalea kan begge beskæres, hvad end man måtte have brug for en let eller kraftig beskæring. Det bedste tidspunkt for beskæring af rhododendon og azalea er umiddelbar efter deres blomstringstid.
Beskæring skal gerne ske ved bladstilkens hæft - Det er stykket lige over bladknopperne. Hvis du vil beskære kraftigt, anbefaler Jespers Planteskole dog at beskære før den 1. april. Du kan starte med at beskære ca 40-50 cm fra jorden.
I perioden efter kan planterne kræve ekstra vand og gødning.

Gødning af surbundsplanter

Angående gødning, skal surbundsplanter gødes i april måned, og igen i juni, hvor de skal til at danne næste års blomstring.