Hassel

Hassel er en rigtig flot og populær plante, som fås i mange forskellige sorter. Hassel fås i flere forskellige farver og nogle med et helt unikt udseende, men tilfældes for alle planterne er, at de alle giver flotte nuancer uanset hvor de står, og giver ekstra liv og glæde. Det gode og smarte ved hassel er, at den kan have mange forskellige funktioner alt efter hvilken sort der ønskes. Den kan benyttes som hæk, levende hegn, busk, lille skov på større områder eller som et prydtræ. Hassel er altså derfor en utroligt fleksibel plante med mange smukke blomster og frugter, som alle vil elske. Læs mere om pasning, plantning, beskæring og de forskellige sorter af hassel nedenunder.
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  19 varer

  pr. side
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  19 varer

  pr. side

  Hassel er en meget eftertragtet plante, og dette er ikke underligt, når den kan bruges i så mange forskellige sammenhænge, og har så mange blomster og frugter, som ser rigtig flotte og smukke ud. Derudover kan hassel blive op til 100 år gammel og faktisk endnu længere, hvis den plejes og beskæres korrekt. Den kan blive helt op til 6-8 m høj alt efter hvilken sort der ønskes. 

  Botanisk set er hassel en busk, men den bliver i mange sammenhænge omtalt som et hasseltræ. De fleste sorter ligner også buske, men en sort som skiller sig ud og er utroligt trælignende er den tyrkiske hassel. Kendetegnene ved en hassel er, at den har utroligt mange stammer fra den samme rod. Haslens flotte, glatte blade er runde, tenderende til en let hjerte form, som giver bladene et flot udseende. Bladene er let takket og en smule skæve. Bladknopper ligner små æg, som er 3-5 mm lange og disse springer ud maj og bladene falder af igen i oktober. Barken er glat og grøn på de yngre grene. Blomstringen sker i februar-april og det specielle ved dette er, at hasselens blomster er tvekønnet dvs. at blomster både er han- og hunkønnet. Hassel sætter blomster når den bliver omkring 10 år.

  Hvornår og hvordan skal hassel beskæres?

  Hassel kan med stor fordel beskæres hvert år, da beskæring af ældre grene og dermed tilkomst af yngre grene fremmer både væksten og levetiden. beskæringen af hassel er mest gavnlig fra februar-marts måned og så en lille udtyndende beskæring igen til august. Når den beskæres, fjernes de ældste grene, så der kan komme nye grene til, og den efterlades med 5-8 hovedgrene.  Hassel kan sagtens beskæres efter den ønskede form, og kan med fordel holdes nede, så det gør det nemmere at beskære den. Når den skal udtyndes fjernes de mindste skud under en halv meter. 

  Hvordan skal hassel plantes og plejes? 

  Hassel kan plantes i sol og halvskygge, men hvis den plantes i halvskygge, skal der gøres opmærksom på, at den har en tendens til at skyde mere op i vejret, for at fange solens stråler og have færre frugter. Den plantes helst i læ for hård frost og den værste vind. Jorden omkring den, skal helst være fugtigt og gerne med mange mineraler. Almindelig havejord er rigtig fint til hassel, men hassel er generelt super taknemmelig i forhold til jorden omkring den. 

  • Når den skal plantes er en afstand på 2-4 m mellem hver hasselbusk super god. Der skal være plads til at den kan udvikle sig. 

  • Den skal helst ikke plantes for dybt. Det er derfor en god ide at efterlade rodklumpen en smule synlig. 

  • Når den er plantet og sat på plads, vandes der med rigelige mængder af vand, så den kan udvikle sig. 

  • Et lag af barkflis rundt om stammen er en mulighed for at forhindre udtørring. 

  For at holde ukrudtet nede kan man sætte skyggetålende bunddækkeplanter rundt om buskene. For at opretholde sundheden i planterne skal der gødes med organisk universal havegødning 3 gange om året og de første par år skal der vandes ekstra i tørre perioder. Hassel kan flyttes til en anden placering, og dette kan med fordel gøres i efteråret med rodklumpen, så der dannes nye rødder.

  Hasselnødder

  Nødderne bliver sat, når busken er omkring 6-7 år, og de er omgivet af grønne, klokkeformede ‘has’, som bliver brune til efteråret ligesom nødderne. Nødderne er ikke giftige, og de bruges til mange forskellige madretter og desserter. De er omkring 1,5-2,5 cm lange og de velsmagende frugter modnes fra august-september og kan med fordel plukkes der. 

  Hvilke sorter findes der?

  De mest populære sorter af hassel er:

  • Tyrkisk hassel (Corylus colurna)

  • Hassel (Corylus avellana ‘Rød Zellernød’)

  • Hassel (Corylus avellana ‘Zellernød’)

  • Hassel (Corylus avellana ‘Lambert Filbert’)

  • Hassel (Corylus avellana ‘Cosford’)

  • Hassel (Corylus avellana ‘Nottingham Frühe’)

  • Hassel ‘Halleske Kæmpe’ (Corylus avellana ‘ halle’sche Riesen’)

  • Troldhassel (Corylus avellana ‘Contorta’)

  • Troldhassel (Corylus avellana ‘Red Majestic’)

  • Troldhassel (Corylus avellana ‘Twister’)