Troldnød

Troldnød (Troldnødfamilien) hedder på latinsk Hamamelis. Det er et løvfældende træ eller større busk, som bliver 2-4 m højt og 4-6 m bredt. Slægten Hamamelis har to naturlige udbredelsesområder: Et i Østasien, og et i det østlige Nordamerika. Virginsk Troldnød Hamamelis virginiana blomstrer sent på året ved løvfald. Busken bruges for det meste som grundstamme for de podede sorter af Troldnød. De andre typer blomstrer før løvspring. Hamamelis x intermedia er en krydsning mellem H. mollis og H. japonica. Væksten er nærmest kegleformet eller vaseformet. Du kan drive grenene frem indendørs allerede fra midt i december. De er ikke hjemmehørende i Danmark, nogle arter stammer fra Asien, andre fra Nordamerika. Japonica typerne stammer fra Japan.
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  4 varer

  pr. side
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  4 varer

  pr. side

  Voksested
  Egner sig godt til haver og parker hvor der er meget læ og sol/halvskygge. Den tåler ikke meget blæst eller træk. Den holder af at få en årlig topdressing med visne blade eller kompost.

  Udseende
  De har store hassel lignende blade, lidt neutrale men om efteråret bliver planten spændende. De får de smukkeste høstfarver, nogle bliver gule og andre røde.

  Blomster
  Gule eller orange blomster i januar-april måned, lidt forskelligt fra sort til sort.Blomsterne er samlet i klynger. Hver enkelt blomst består af små rødbrune bægerblade, hvorfra der udgår 4 helt smalle 1–2 cm lange gule (orange) kronblade. Blomsterne ruller sig sammen i frostvejr, for derefter at folde sig ud igen når det bliver mere mildt i vejret. Om vinteren er det fascinerende at opleve den stå og blomstre og dufte i frost og sne. God til insekter da den blomstrer så tidligt. 

  Frugter og blade
  Når den er afblomstret, og vi er kommet hen i maj, springer bladene ud. Om sommeren er det en lidt neutral busk med hassel lignende store blade. Den står nu med små nøddelignende kapsler, der er giftige. Når sommeren er på sit højeste og man er i haven, kan man høre små smæld. De små knald er fra troldnøddens kapsler, de åbner sig når de er modne og kaster frøene rundt i haven. Det er det, der har givet den navnet troldnød. De får et sent løvfald i oktober/november måned.

  Anvendelse
  Planten blev før i tiden brugt til medicinske formål. De bliver brugt til kosmetiske produkter og i parfumeindustrien. Planten egner sig som solitær plante, der kan ses fra alle sider.Den bør placeres tæt på vinduer så man kan nyde synet inde fra stuerne eller der hvor man færdes meget om foråret.

  Beskæring
  Beskæringen af de podede typer kan udføres ved udtynding i januar–februar. men hvis man farer for hårdt frem, vil roden ofte svare igen ved at sætte vildskud, altså skud fra grundstammen, som er almindelig hassel.

  Populære troldnød:

  TROLDNØD HAMAMELIS INTERMEDIA 'WESTERSTEDE 
  Bred, opret, regelmæssig busk med mørkegrønne blade, gule høstfarver.

  TROLDNØD HAMAMELIS INTERMEDIA 'APHRODITE 
  Løvfældende træ eller busk med stive grene og vaseformet vækst med sparsom forgrening. Blomstrer i dec. - marts, inden løvspring med blomster samlet i klynger og ser noget krøllede ud. Denne sort har store orange blomster.

  TROLDNØD HAMAMELIS INTERMEDIA 'DIANE
  Løvfældende træ eller busk, Blomstrer i februar-april måned
  Små orangerøde blomster