Rabarber

Rabarber, som går under den latinske betegnelse Rheum Rhabarbarum, er en utrolig populær køkkenurt i de danske haver. I Middelhavsområdet og Lilleasien blev roden af rabarber ofte brugt som lægemiddel, men i dag er rabarber ofte forbundet med smagen af dansk sommer. Med rabarber får du en fast køkkenurt i haven, og sikrer dig en syrlig smag af sprøde rabarber år efter år. Rabarber er en af de mindst krævende planter i haven, og leverer et udbytte med utroligt mange anvendelsesmuligheder. Kig i vores udvalg af lækre rabarberplanter, og nyd smagen af hjemmedyrket rabarber. Læs mere om pasning og plejning, plantning og de forskellige sorter af rabarber nederst på siden.
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  13 varer

  pr. side
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  13 varer

  pr. side

  Rabarber er en utroligt nem afgrøde at dyrke, og dette er heldigt, da rabarber, for mange, er lig med dansk sommer. Da rabarber er flerårig skal der ikke meget til, før du kan nyde smagen af hjemmedyrkede rabarber år efter år. 

  Specielt fantastisk er rabarber i grød, kager, is og marmelade, hvor de hjemmedyrkede rabarber skaber en enestående smagsoplevelse, men rabarber kan benyttes i et væld af forskellige retter, hvor du ønsker at sætte gang i smagene. 

  Udover den lækre smag, har rabarber en iøjnefaldende, rødlig farve, og skaber derfor et utroligt flot og unikt farvespil i køkkenhaven. Du kan nyde godt af de lækre rabarber fra april-juni og igen fra august-september alt efter sorten. Det er dog en god idé at vente med at høste store mængder af rabarber de første par år. 

  Hvordan planter jeg rabarber?

  Når du skal plante rabarber, kan dette gøres i det tidlige forår eller til efterår, så længe der ikke er frost i jorden. Når du planter rabarber, er det vigtigt, at du finder en solrig og vindstille placering, hvor der ikke før har stået rabarber, for at undgå sygdomme og skadedyr. Planterne kan stå det samme sted i op til 25 år, så derfor er det en god idé at finde en fast placering til dine rabarber. Det anbefales at plante dine rabarberplanter sammen med andre flerårige planter og krydderurter, så du på denne måde slipper for at bekymre dig om køkkenhaven de næste mange år. Find en placering med næringsrig jord, så planterne trives bedst. 

  • Det er vigtig med en dyb og næringsrig jord, når rabarberne skal plantes
  • Forbered jorden ved at fjerne alt ukrudt, så kun planterne optager alt næringen i jorden
  • Plant dine rabarber, og husk god afstand mellem planterne, da de kan blive forholdsvis store
  • Når rabarberne er planten, er det vigtigt at vande dem rigeligt efterfølgende


  Hvordan passer og plejer jeg rabarber?

  Rabarber passer i store træk sig selv, og kræver derfor ikke meget pasning. Det er dog en god idé at vande og gøde rabarberplanter, og især i etableringsfasen er dette vigtigt. 

  Planterne har brug for vand, så de kan overleve, men de må ikke overvandes. Det er dog vigtigt at vande planterne rigeligt, hvis bladene ser trætte og slatne ud. 

  Rabarber har brug for en næringsrig jord, og derfor kan det være en god idé at gøde en gang hvert år. Tilsæt eksempelvis gødning eller kompost om sensommeren, når du er færdig med at høste. 

  Du kan med fordel også fjerne ukrudt, så det ikke tager næring fra planterne.

  Hvilke sorter af rabarber findes der?

  Vi har et flot og bredt udvalg af rabarber, men her er nogle af de mest populære sorter: 

  • Rabarber (Rheum ‘Elmblitz)
  • Rabarber (‘Timperley Early’)
  • Rabarber (‘Fulton’s Strawberry Surprise’)
  • Økologisk rabarber (Rheum ‘Svendborg Vinrabarber’)
  • Jordbærrabarber (Rheum rhaponticum ‘Elmsfeuer’)
  • Rabarber - Vinrabarber (Rheum rhaponticum ‘Spangsbjerg’)