Julerose

Julerosen, også kaldet helleborus niger, er fra de sydeuropæiske bjergområder og er meget hårdfør. Kært barn har mange navne og den er bl.a. også blevet kaldt for sneklokke og sne-rose. Den blomstrer smukt om vinteren, trods sne og kulde og det er da fantastisk med en plante, der titter frem i de triste og grå vintermåneder, når der ikke er så mange andre blomster i haven. Vær opmærksom på at planten er giftig. Læs mere om plantning, pasning, pleje og blomstring nedenunder.
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  26 varer

  pr. side
  1. -32%
   Julerose (Helleborus Frostkiss 'Anna's Red')
   Normalpris 189,00 kr Specialpris 129,00 kr
   Op til 40% rabat
  2. -32%
   Julerose (Helleborus Frostkiss 'Magico')
   Normalpris 189,00 kr Specialpris 129,00 kr
   Op til 40% rabat
  3. -32%
   Julerose (Helleborus Frostkiss 'Molly's White')
   Normalpris 189,00 kr Specialpris 129,00 kr
   Op til 40% rabat
  4. -32%
   Julerose (Helleborus Frostkiss 'Penny's Pink')
   Normalpris 189,00 kr Specialpris 129,00 kr
   Op til 40% rabat
  5. -32%
   Påskeklokke (Helleborus orientalis 'Cinderella')
   Normalpris 189,95 kr Specialpris 129,00 kr
   Op til 40% rabat
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  26 varer

  pr. side

  Plantning 

  Den bedste tid på året at plante juleroser er i det tidlige efterår, men den kan plantes på alle tider af året, blot jorden ikke er frossen. Vi anbefaler, at du planter dem i en kalkholdig jord. De er meget velegnet som bunddække under løvfældende træer eller buske - meget gerne i skygge/halvskygge. En plads i solen kan give lidt pænere blomstring, mens en skyggeplads giver lidt større blade. Sørg altid for at vande godt efter plantning, men den må ikke drukne i vand, da rødderne risikerer at rådne. De er selvsående og hjorte resistente. Hvis du gerne vil flytte din julerose til et andet sted, anbefaler vi at det gøres efter blomstring omkring slut april til medio maj.

   

  Pasning og pleje 

  Julerosen er en robust, men sart staude. Det kan være svært at få julerosen i vækst og der vil nogle gange gå et par år inden den er vokset godt til. Et lille tip, hvis de er svære at få i blomst, er at give dem lidt kalk, det er oftest det, de mangler og ofte står de med blomst året efter. Vinteren kan være hård mod bladene, men vent med at fjerne dem til foråret, hvor de nye skud så småt er dannet. Det er bedst at klippe de halvvisne grønne blade i det tidlige forår, gerne i marts. Man kan være uheldig at de rammes af svampesygdomme og der er det vigtigt at få de ramte blade fjernet, så de nye blade ikke rammes og afklippet skal helt væk fra haven, ikke blot i komposten pga smittefaren til andre planter. HUSK at bruge handsker, da planten er giftige og saften kan danne blærer/eksem på huden. 

   

  Blomstring

  Helleborus Niger blomstrer fra december - april. Dog kan tidspunktet svæve lidt afhængigt af vejret. Den har vintergrønne blade der er tykke, nærmest som læder og blomsterne sidder enkeltvis på stilke uden blade. Har du mange juleroser i haven kan du lave en lille buket, vær dog opmærksom på at de har svært ved at suge vand til sig, så er det vigtigt at ridse i stilken, det gør det nemmere for blomsten at optage vand. Enkelt og dekorativt kan også være at tage et par blomsterhoveder og bare lægge dem i et lille fad med vand og nyd de skønne blomster.

   

  Kan jeg dele min julerose

  Vi anbefaler at det gøres efter blomstringen og bladene er friske og det skal gerne være en god og kraftig plante, som har nogle år på bagen. Man skal også være opmærksom på at der godt kan gå en 2-3 år før den blomstrer igen. Og sidst men ikke mindst kan deling af planten øge risikoen for svamp. Vælger du at dele dem, så bland lidt havekalk i jorden, der hvor de nye planter skal stå.  Kan jeg have min julerose i en krukke ?

  Juleroser er bare smukke - også i en krukke. Man skal bare ikke vælge en alt for lille krukke, da rødderne har behov for plads. Jorden må heller ikke være alt for våd, så der skal være hul i bunden af krukken og ca ⅓ del af krukken skal være fyldt med lecanødder og jord for resten, så er potten klar til plantning. Det er vigtigt at jorden holdes let fugtigt og at den sættes et sted med let skygge, ikke direkte sol. Og det er vigtigt at jorden er kalkholdig, bliver den for sur, dør julerosen oftest.

   

  Hvilke julerose skal jeg vælge ?

  https://www.jespersplanteskole.dk/helleborus-niger

  julerose med skålformede hvide blomster

  https://www.jespersplanteskole.dk/alm-julerose-helleborus-niger-praecox

  julerose med store skålformede hvide blomster og læderagtige blanke hånddelte blade

  https://www.jespersplanteskole.dk/julerose-helleborus-niger-magic-leaves

  smuk julerose med magiske marmorerede blade, hvide blomster med rosa underside

  https://www.jespersplanteskole.dk/julerose-helleborus-niger-double-fashion

  julerose med dobbelte hvide blomster og gule støvdragere. Smukke mørkegrønne blade.