Stjerneskærm

Flot staude som kan blive mellem 0,5 og 1 meter høj. Bier og brumbasser er vilde med stjerneskærm. Den kan plantes i både krukker og på friland, og skal placeres i halvskygge og i let fugtig og næringsrig jord. Opnå næringsrig jord ved at blande jord og kompost. Læs mere om stjerneskærm nederst på siden.
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  15 varer

  pr. side
  1. Stjerneskærm (Astrantia major)
   39,95 kr
   Op til 40% rabat
  Sorter stigende
  Vis som Tabel Liste

  15 varer

  pr. side

  Stjerneskærm kan plantes ud året rundt, så længe jorden ikke er frossen. Du skal dog være ekstra opmærksom på vandingen, hvis du planter om sommeren. Der kan være tørt, og derfor har planten brug for ekstra væske. Planten er fuldt vinter hårdfør, og behøver derfor ingen overdækning om vinteren.

  Hvornår kan jeg plante stjerneskærm:

  Engang sagde man, at stauder altid skulle plantes ud i det tidlige efterår. Men det var dengang, at stauder blev solgt som barrodsplanter. Det gør de ikke længere. I dag sælges de i potter og er mere sejlivede. De kan plantes ud hele året, så længe jorden ikke er frossen.

   

  Sådan planter du din stjerneskærm:

  1)    Grav et stort passende hul, hvor rødderne kan være uden at blive bøjet.

  2)    Løsn jorden i hullet, så rødderne får de bedste mulige betingelser for at gribe fat og etablere sig.

  3)    Plantehullet fyldes op med vand, som skal have lov til at trænge ned i jorden. Så er plantens rødder sikret godt med vand det første stykke tid.

  4)    Nu skal planten i. Placer planten i en passende højde og fyld derefter op med jord og kompost.

  5)    Giv planten endnu en omgang vand. Træd til sidst jorden fast omkring planten.

   

  Det første stykke tid efter udplantning er vanding en vigtig ting. Plantens rødder har brug for væske til at danne et godt og kraftigt rodnet.

   

  Hvornår blomstrer stjerneskærm?

  Stjerneskærm blomstrer i juni-september måned. Alt afhængig af art, så blomstrer den med hvidgrønne eller rødlige blomster. Blomsterne har form som en skærm fyldt med stjerner. Blomstringen kan forlænges ved at fjerne visne og afblomstrede skærme.

   

  Vanding og gødning af stjerneskærm:

  Hvis stjerneskærm er plantet i god og fugtighedsbevarende jord, så kræver den ikke det store vandingsmæssigt. Den får den nødvendige mængde væske gennem jorden. I varme og tørre perioder er det dog nødvendigt at hjælpe til med vandingen. Stjerneskærm tåler ikke at tørre ud.

  Gødning er ikke en nødvendighed. Står planten i jord blandet med kompost, så er den dækket godt ind næringsmæssigt. Ønsker du alligevel at gøde og forkæle din plante lidt ekstra, så skal du gøre det i foråret, hvor den er ved at samle energi til sommerens blomstring.

   

  Deling af stjerneskærm:

  Stjerneskærm kan sagtens deles. Og det er en endda win win for både dig og planten. Du får ekstra planter, og planten får et nyt skud energi ved delingen. Det er rigtig godt for den at blive delt, så den kan forblive frisk og blomsterrig. Brug en spade til at dele plantens rod i to, og plant dem ud igen. Ligesom ved nye planter, så er vanding vigtig efter deling. Den delte rod er sart og har brug for væske til at danne et nyt kraftigt rodnet.

   

  Er stjerneskærm giftig?

  Planten tilhører skærmplantefamilien. Herunder hører bl.a.  dild og selleri, som er ganske fredelige. Men til familien hører også gifttyde, bjørneklo og skarntyde, som alle tre er giftige. Stjerneskærm selv er svagt giftig. Den er tidligere blevet brugt som afføringsmiddel.